Enige tijd geleden veroorzaakte de app Pokémon Go een ware hype in binnen- en buitenland. Overal waren mensen te zien die geobsedeerd naar hun telefoon staarden. Wat ze in werkelijkheid deden was Pokémons zoeken via een virtuele laag informatie op hun beeldscherm. Inmiddels zijn er nog tal van andere augmented reality apps, games en software uitgebracht, die we in dit artikel bespreken.

Apps en games voor Android

Als een van de populairste mobiele platforms is het logisch dat voor Android de nodige augmented reality apps worden uitgebracht. Een app die de mogelijkheden van de technologie uitstekend demonstreert, is Inkhunter. Richt de camera van je telefoon op je lichaam en deze handige software plaatst op die plek een door jou gekozen tatoeage.

Zo kun je heel eenvoudig testen hoe jouw gedroomde tattoo er in de praktijk uit komt te zien. Een andere AR-app voor Android bijzonder populair is, is de game Bee Ready. Net als andere AR-games maakt het spel gebruik van de telefooncamera om een realtime, levensechte achtergrond voor de spelwereld te creëren. Schiet op de rondvliegende bijen in deze wereld om het spel te winnen.

Apps en games voor iOS

Ook voor iOS wordt natuurlijk de nodige software ontwikkeld. Gebruikers van een iPhone kunnen bijvoorbeeld kiezen voor Wikitude, een populaire augmented reality app die van je smartphonecamera een soort kompas en reisgids maakt. Richt de camera op gebouwen of toeristische attracties en in het scherm verschijnt direct informatie van Wikipedia of TripAdvisor.

Natuurlijk mag een goede augmented reality game niet ontbreken op iOS en deze vinden we in de vorm van Real Strike. Deze first person shooter transformeert de werkelijke omgeving van de speler tot een militair slagveld waarin naar hartenlust geschoten kan worden. Of je nu een iPhone of iPad hebt; als je een liefhebber van schietspellen bent, is dit de game voor jou.

Augmented reality software voor Windows

Ook voor Windows worden er tal van AR-applicaties ontwikkeld. Het gaat hierbij onder andere om software waarmee je zelf augmented reality games en apps kunt maken. Natuurlijk is hiervoor wel enige kennis van techniek en programmeertalen vereist. Toch wordt het in zijn algemeenheid steeds makkelijker om een simpele AR-toepassing te ontwikkelen.

Op het gebied van games en apps zijn het vooral augmented reality glasses die de toekomst hebben. Het beeld wordt hierbij niet langer op het scherm van je telefoon, maar direct op je brillenglazen geprojecteerd. Om je handen volledig vrij te hebben, moet er in de bril dan wel een minicamera zijn ingebouwd. Kortom; in de komende jaren gaan we nog veel horen van deze technologie!